echipe final four

Final Four Cupa Romaniei la Baschet – locatia ideala

După cum bine se ştie, anul acesta Final Four-ul Cupei României la Baschet Masculin va avea loc între cele 4 echipe calificate : BCM U Piteşti, CS Energia Rovinari, CSM Oradea şi CSU Asesoft Ploieşti.

Turneul se va desfăşura pe terenul uneia din cele 4 echipe calificate la turneu în urma unei licitaţii a federaţiei române de baschet.

Pe scurt, fiecare echipă pune la bătaie o sumă pe care clubul doreşte să o investească în organizarea acestui turneu final, iar echipa cu oferta cea mai bună primeşte dreptul de găzduire.

Evident, motivele pentru care un club ar vrea găzduirea sunt foarte uşor de înteles : avantajul terenului propriu în meciurile disputate şi avantajele financiare de pe urma publicităţii.

Şi totuşi care ar fi cea mai bună echipă pentru găzduire? Vom analiza din mai multe aspecte:

1. Fanii

În primul rând deplasarea fanilor dar şi a echipelor ar fi în felul următor:

 • CSM Oradea ar trebui să meargă 336km până la Târgu Jiu, 465 km până la Piteşti şi 532 km până la Ploieşti.
 • Energia Rovinari ar trebui să meargă 184 km până la Piteşti, 303 km până la Ploieşti şi 336 km până la Oradea.
 • BCM U Piteşti ar trebui să meargă 126 km până la Ploieşti, 465km până la Oradea şi 184 km până la târgu Jiu.
 • CSU Ploieşti ar trebui să meargă 532 km până la Oradea, 303 km până la Târgu Jiu şi  126 km până la Ploieşti.

Aşadar cea mai avantajoasă soluţie pare a fi oraşul Piteşti, acesta aflându-se cel mai aproape de toate oraşele. Cea mai dezavantajoasă soluţie pare a fi Oradea, oraşul din judeţul Bihor necesitând cea mai mare distanţă.

2. Sala de desfăşurare

 • CSM Oradea joacă pe Arena Antonio Alexe, o sala modernă cu o capacitate de cca. 2300 de locuri.
 • Energia Rovinari joacă în Sala Sporturilor din Târgu Jiu, o sală cu cca 800 de locuri.
 • BCM U Piteşti joacă în Sala Sporturilor din Trivale, o sala de circa 1500 de locuri.
 • CSU Ploieşti joacă în noua Sala Olimpia, o arena modernă de 3500 de locuri.

Aşadar cea mai bună soluţie pare Sala Olimpia din Ploieşti în timp ce Sala Sporturilor din Târgu Jiu pare cea mai dezavantajoasă sală.  De menţionat că în 2012 Final Four s-a disputat la Arena de Baschet în Bucureşti, o sală de cca 300 de locuri.

distanta final four

3.Avantajul propriilor suporteri

 • CSM Oradea are în acest sezon 6 victorii şi 1 înfrângere pe teren propriu.
 • Energia Rovinari are în acest sezon 5 victorii şi 2 înfrângeri pe teren propriu.
 • BCM U Piteşti are în acest sezon tot 5 victorii şi 2 înfrângeri pe teren propriu.
 • CSU Ploieşti are  în acest sezon 7 victorii şi nici o înfrângere pe teren propriu.

Aşadar, mergând pe ideea de şanse aproximativ egale, Piteşti şi Târgu Jiu par cele mai bune candidate în timp ce Ploieşti cu nici o înfrângere pe teren propriu pare cea mai neindicată echipă pentru găzduirea turneului.

4. Turism

Mergând pe latura turismului în scopul de a promova fiecare oraş pe segmenul acesta, fiecare oraş pare potrivit în a găzdui turneul.

Fie că vorbim de Cetatea Oradea, de Coloana Infinitului din Târgu Jiu, de Fântâna Muzicală din Piteşti sau de Muzeul Ceasului din Ploieşti, toate oraşele meritp vizitate.

5.Populaţie

La capitolul populaţie Oradea  are 200.000 de locuitori, Târgu Jiu are 80.000 de locuitori, Piteşti are 160.000 de locuitori iar Ploieşti 220.000 de locuitori.

Aşadar, oraşul Ploieşti are cea mai mare populaţie, deci cea mai mare posibilitate de a umple tribunele.

6.Alte sporturi

Într-o lume în care fotbalul sau alte sporturi sunt preferate, apare întrebarea : Cu ce alte sporturi concurează baschetul în oraşele posibile?

 • În Oradea, pe lângă baschet işi mai fac loc echipa de polo şi echipa de fotbal. Dacă echipa de polo îşi duce existenţa în campionatul naţional, echipa de fotbal FC Bihor joacă doar în eşalonul secund.
 • În Târgu Jiu există echipa de handbal Lignitul Târgu Jiu care joacă în prima ligă de handbal şi echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu, echipă ce anul acesta a evoluat în Europa League şi care evoluează momentan în liga 1 de fotbal.
 • În Piteşti nu exista nici o echipă de fotbal care să joace în eşaloanele superioare, iar handbal există doar la nivel de divizia secundă, aşadar baschetul este la cel mai înalt nivel în Piteşti.
 • În Ploieşti există clubul de fotbal Petrolul Ploieşti, echipă ce se află momentan în fruntea clasamentului din prima ligă de fotbal.

Aşadar CSM Oradea şi BCM U Piteşti par cele mai potrivite orase în raport cu existenţa concurenţei.

Analizând toate punctele de mai sus reiese că fiecare echipă merită să găzduiască Final Four.

Oradea este un oraş mare în care populaţia iubeşte baschetul, dispune de o sală încăpătoare dar distanţa suporterilor celorlalte echipe poate fi o piedică.

Târgu Jiu este un oraş mediu, dar oamenii au demonstrat pasiunea de sport însă sala mică poate pune ceva probleme organizatorilor.

Piteşti este un oras mare în care baschetul nu are concurenţă fiind oraşul cel mai apropiat de către celelalte însă asemenea oraşului Târgu Jiu, sala poate fi o problemă.

Ploieşti este un oras mare, cu o echipă crescută din performanţă, cu un public numeros şi o sală nouă şi modernă însă a fost meci de EuroCup în care spectatorii au preferat fotbalul în detrimentul baschetului.

Rămâne de văzut ce echipă va avea onoarea de a găzdui Final Four 2014.

 

Final Four Cupa Romaniei la Baschet – locatia ideala
Acorda o nota acestui articol

Start a Conversation

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 1 =