fiba.com
Despre baschet

Competitiile internationale de baschet in Europa

In acest articol va vom prezenta cupele internationale de baschet ce se desfasoara in Europa. In momentul de fata sunt 7 competitii de baschet organizate de FIBA si anume:

 

  1. Euroliga
  2. EuroCup
  3. EuroChallenge
  4. Liga Adriatica
  5. Liga VTB
  6. Liga Baltica
  7. Liga Balcanica

 

Euroliga Logo
Euroliga

1. Euroliga (Turkhis Airlines Euroleague) este cea mai importanta competitie intercluburi din Europa. In Euroliga participa 24 de echipe. 2 dintre echipe se califica dupa un play-off format din 8 echipe initial. Cele 24 de echipe sunt impartite in 4 grupe , primele 4 avansand mai departe, echipa de pe locul 5 ajungand in EuroCup si echipa de pe locul 6 fiind eliminata. Calificarea in Euroliga se face pe baza de  rezultate in campionat , performantele din cupe in sezonul anterior (castigarea EuroCup inseamna automat loc in Euroliga) si pe baza de contract cu compania : Euroleague Basketball. Castigatoarea din sezonul 2014-2014 este formatia spaniolă Real Madrid, formație ce detine 9 titluri.

 

EuroCup Logo
EuroCup

2. EuroCup este a 2-a competitie ca si valoare in Europa. Incepand cu 2013, numarul echipelor a crescut de la 32 la 48, astfel si fosta echipa romaneasca CSU Ploiesti s-a inscris in aceasta competitie ajungând în 2014-2015 până în faza Last32. Competitia cuprinde echipele deja inscrise cat si echipele retrogradade din Euroliga. Castigatoarea EuroCup primeste un loc in Euroliga din urmatorul sezon. Ultima echipă care a castigat competitia este BC Khimki din Rusia, iar formațiile cu cele mai multe titluri sunt BC Valencia din Spania, Lietuvos Rytas din Lituania și BC Khimki cu cate 2 titluri fiecare.

 

fiba europe cup
Fiba Europe Cup

3. Fiba Europe Cup este a 3-a  competitie valorica din Europa, apărută în anul 2015 si a cuprins în primul sezon 56 de echipe impartite in 14 grupe. Pentru România va participa CS Energia Târgu Jiu după ce inițial s-a înscris și BC Timișoara însă s-a retras datorită problemelor financiare.

 

EuroChalleng Logo
EuroChalleng

3(a). EuroChallenge Cup a fost a 3-a competitie valorica din Europa si cuprindea 32 de echipe impartite in 8 grupe. In Romania, echipele de pe locul 2 si 3 plus castigatoarea Cupei Romaniei se calificau in aceasta competitie. În sezonul 2014-2015 CS Energia Târgu Jiu a câștigat medalia de bronz în această competiție. In sezonul 2012-2013, CS Gaz Metan Medias a ajuns pana in optimiile de finala ale competitiei. Castigatoarea EuroChallenge se califica automat in EuroCup in sezonul urmator. Ultima castigatoare a competitiei a fost în 2015 JSF Nanterre din Franța.

 

Liga Adriatica Logo
Liga Adriatica

4. Liga Adriatica (ABA League)  este o competitie internationala de baschet fondata inca din anul 2001, formata initial numai din echipe din fosta Iugoslavia, insa in ultimii ani au fost invitate si echipe din Cehia, Israel si Ungaria. Ultima echipa care a castigat cupa este Crvena Zvezda din Serbia, iar echipa cu cele mai multe titluri este Partizan Belgrad cu 6 titluri.

 

VTB Logo
VTB

5. Liga VTB (VTB United League) reprezinta competitia internationala fondata in 2008 ce reuneste echipe de baschet din Estul si Nordul Europei. In ultimul sezon, competitia a numarat 20 de echipe impartite in 2 grupe. CSKA Moskova este ultima castigatoare a trofeului si in acelasi timp detinatoarea a 6 titluri de campion.

 

 

Liga Baltica Logo
Liga Baltica

6. Liga Baltica este o competitie internationala ce cuprinde echipe din tariile baltice si Kazachstan. Liga este impartita in 2 divizii: Divizia Elite si Divizia Challenge. Cele mai bune 10 echipe joaca in divizia Elite iar restul in Challenge. Prima echipa din Challenge promoveaza in divizia Elite, iar ultima din divizia Elite retrogradeaza in divizia Challenge. Ultimul sezon a fost câștigat de BC Siauliai din Letonia. Cele mai multe titluri le detine echipa BC Zalgiris Kaunas din Lituania (5 la numar).

 

BIBL Logo
BIBL

7.Liga Balcanica cunoscuta si ca Balkan International Basketball League (BIBL) este o intrecere sportiva de baschet ce cuprinde echipe din zona balcanica. A fost fondata in anul 2008, cuprinzând echipe din Albania, Bulgaria, România, Macedonia, Muntenegru, Israel și Kosovo. SCM U Craiova a ajuns în sezonul 2014-2015 până în sferturile de finală. Ultima castigatoare este Sigal Prishtina.