Baschetul (eng: basketball) reprezinta unul dintre cele mai raspindite si mai atractive sporturi de echipa din lume, din pacate in Romania ocupand locul 2 in aceasta ierarhie dupa fotbal insa avand o crestere accentuata de la an la an. Ca si scurta descriere jocul de baschet se caracterizeaza prin finetea, precizia si spectacolul exercitiilor tehnice si tactice, prin talia si calitatile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea angrenate intr-o lupta sportiva sustinuta doar prin spirit de echipa, sacrificiu, inteligenta si de ce nu rezistenta nervoasa.
Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii prin cos de sus (exceptie regula de goaltending), echipa care acumuleaza cele mai multe puncte la sfarsitul jocului castiga. Un meci de baschet nu se termina la egalitate. In caz de egalitate vor fi prelungiri. Mingea poate fi facuta sa inainteze pe teren prin driblare sau pasand-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive sunt penalizate si exista restrictii asupra modului in care este folosita mingea (incalcari). Cititi regulamentul oficial din Romania.
De-a lungul timpului, in baschet s-au dezvoltat tehnicile obisnuite de ochire, pasare si driblare, dar si de pozitionare a jucatorilor, precum si structurile ofensive si defensive. De obicei, jucatorii cei mai inalti vor ocupa centrul (Center) sau una dintre cele doua pozitii de inaintare,(smal forward sau power forward) iar jucatorii mai mici de statura sau cei care au viteza si cele mai bune abilitati de manuire a mingii, vor ocupa pozitia de fundas (Point guard si Shooting Guard)
Astfel avem:
- 1-point guard
- 2-shooting guard
- 3-smal forward
- 4-power forward
- 5- center
Mai detaliat: aici
In timp ce baschetul competitional are niste reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale (streetball, slamball etc).